Korábbiak

Következő események

Bachata Footwork // 4 alkalmas kurzus // Roy
hétfő október 3, du. 6:30 PM
Art's Harmony Studio - 1085 Budapest, Rökk Szilárd utca 11.

Argentin tangó tanfolyamok Glotz Máriával
kedd október 4, du. 6:00 PM
Art's Harmony Studio - 1085 Budapest, Rökk Szilárd utca 11.

MDA - DJ Duel - Lucas VS RózsaFekete
kedd október 4, du. 9:00 PM
Art's Harmony Studio - 1085 Budapest, Rökk Szilárd utca 11.

partnerek

Kristályhegedű

Tutijegy.hu a jegyiroda

Tangoharmony Argentin tangó zenekar

barthakat.hu

ZENÉS ÁHÍTAT SZENT ISTVÁN KIRÁLY TISZTELETÉRE – A VERBUNKOS JEGYÉBEN

FÓT, 2014

A Szent István király tiszteletére szervezett zenés áhítatot az Art’S Harmony Társaság Fót Város Önkormányzat megbízásából. A zenés áhítat kapcsolódik az országos Ybl-emlékév rendezvényeihez, továbbá ahhoz az ünnepségsorozathoz, amelyet a település várossá nyilvánításának tízedik évfordulója alkalmából rendez és az egykori földesurának, majd mecénásának, gróf Károly Istvánnak szentelt.

Képek az eseményről

 

Helyszín: Fót, Szeplőtlen Fogantatás kegytemplom,

Időpont: 2014. augusztus 20., 17 óra 

A ZENÉS ÁHÍTAT MŰSORA

Helyszín: Fót, Szeplőtlen Fogantatás kegytemplom,

Időpont: 2014. augusztus 20., 17 óra

 

1.       Csíki énekek szent királyokról *

2.       Kenyérszentelés – ökumenikus áldás

3.       „Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga?”**

4.       Liszt: Angelus (Vándorévek III/1.)***

5.       Brahms: Változatok egy Haydn-dallamra (a Szent Antal-korálra)***

6.       Beethoven: István király – nyitány***

 

Közreműködők:

*Árvácska Gyermekkar (Csíksomlyó) – Häfliger Zsuzsanna karnagy

**Ökumenikus Kórus (Fót) – Horváth Tamás karnagy

***Art’s Phil-Harmony Zenekar (Budapest) – Bartal László karmester

 

A műsor mindenegyes darabja tiszteleg az államalapító király, az Ybl Miklós munkásságát méltató Ybl-emlékév és a Bihari-Lavotta-Csermák, az első verbunkos triászra emlékező „2014: A verbunkos éve” kezdeményezés előtt.

·         A fóti kegytemplomot, a világon első alkalommal a Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére szentelt épületet, a település akkori mecénása, gróf Károlyi István felkérésére Ybl Miklós tervezte meg. A felszentelésén Liszt Ferenc is közreműködött. A zenés áhítat Ybl építészmérnöki zsenijének köszönhető tiszta akusztikát használja.

·         A verbunkos dallamkincset, ritmusvilágot és hangzatrendszert négy zeneszerző emelte fel a világ zenei élvonalába: Haydn, Beethoven, Liszt és Brahms. Mind a négyen a verbunkos zene elemeit használták fel a hősiesség, a fájdalom és a szilaj vidámság kifejezéséhez, a hangversenyen mind a négyük megszólal.

·         A Szent Istvánhoz kötődő zeneművek kisszámúak, így 5 operáról és néhány miséről tud a szakirodalom. Az operákat és miséket sajnos nemcsak nem játsszák manapság, de még kottakiadást sem értek meg. A jelen koncerten olyan művek csendülnek fel, amelyek tartalmilag kapcsolhatóak az egykori szent uralkodóhoz.

Liszt egyik ritka szépségű kései darabjaaz Angelus – Ima az őrangyalhoz. Noha a kései műveket a korabeli közönség elutasította, az Angelusban megszólaló lírai szépség, és éteri fájdalom mégis megindította hallgatóit. Ezért maga a szerző hangszerelte át a zongoradarabot a tartalmat még inkább kiemelő légies hangszerekre. A verbunkos itt a zene nyelvének titkos mélységeit biztosítja.

Brahms Változatok egy Haydn-dallamra című zeneműve olyan témát állít középpontba, amely nagyon népszerű volt a Nyugat-Dunántúlon. Feltehetően a Szent István király alapította Szent Márton-kolostorban, azaz a mai Pannonhalmán keletkezett az a Szent Antal-zarándokének, amelyet Haydn egyik tanítványa Ignaz Pleyel használt fel elsőként egy divertimentóban, amelyet később Brahms Haydn-művének hitt. Így a Brahms-mű címe helyesen Változatok a pannonhalmi Szent Antal-népénekre. Az alapdallamon túl a verbunkost a hősies és vidám tételekben hallhatjuk.

Ludwig van Beethoven műve, az 1811-ban komponált István király, avagy Magyarország első jótevője című kísérőzene, és kivált a verbunkos témákra épülő nyitány az uralkodó államfői arcát mutatja be.

 

AZ ELŐADÓK

A csíksomlyói gyermekotthon Árvácska Gyermekkar ferences szellemiséget hordoz, s egyszerre valódi közösség és zenei együttes. Az idei magyarországi körútjuk búcsúelőadásán csíki népdalokat és egyházi énekeket énekelnek. Az Art’s Harmony kezdeményezésére a fóti keresztény-keresztyén gyülekezetek ökumenikus kórust hoztak létre, melynek vezetője a kegytemplom kórusvezetője, Horváth Tamás. Így Szent István király előtti tiszteletből megvalósul a felekezetek közötti összefogás. A harmadik résztvevő pedig az Art’s Philharmony Zenekar, akik 2007-ban a Szent Erzsébet- és 2008-ben a Szent Imre-hangversenyeken már bizonyították elhivatottságukat Dunakeszin, Székesfehérvárott és Sárospatakon is. A zenekart hivatásos muzsikusok alkották meg 2007-ben.

A karmester Bartal László, aki a Magyar Állami Operaház művésze. A karmester előszeretettel vezényel rendhagyó műveket, így sokáig csak ő vezényelt Magyarországon gyerekoperát, vagy kísérleti alkotásokat. Rendszeresen lép fel a fővároson kívül Miskolcon, Debrecenben, Karcagon, de olyan kisebb településeken is, mint Mátramindszent.

 

MÉDIAPARTNEREK

Magyar Katolikus Rádió

Váci Római Katolikus Egyházmegye Televíziója

Fóti Hírek

 

Megjelenések:

Fót weboldala

Share